Wij begrijpen als geen ander als je meer wil zien dan alleen winkels. En met hele dagen op het terras of in een restaurant zitten, zie je ook niet veel van de Hanzestad. Daarom nemen wij je graag mee in wat Harderwijk nog meer te bieden heeft.  

Historie van oud Harderwijk 

Bella Ciao Harderwijk - Stadsmuseum Hanzestad

Stadsmuseum Harderwijk

Heel ver terug in de tijd was Harderwijk al lid van de Duitse Hanze. Op dit moment vind je er meer dan honderd monumenten met prachtige gevels. De rijke Hanzehistorie leeft dus nog steeds. 

Met een collectie die de bijzondere geschiedenis van de stad toont, is aan de Donkerstraat het Stadsmuseum gevestigd. Naast de vaste presentatie van de stadsgeschiedenis biedt het twee wisselende kunsttentoonstellingen per jaar en iedere zes weken een nieuwe expositie met werk van lokale kunstenaars. En een klein stukje verder, in het Hortuspark vind je het kunstmuseum Marius van Dokkem. Het museum heeft zich gevestigd in de voormalig snijkamer van de voormalige universiteit van Harderwijk. 

De Vischmarkt is een historisch plein in Harderwijk en een van de oudste stukjes van de stad. Ooit stond er een militair ziekenhuis, aangezien in Harderwijk soldaten werden opgeleid om te worden uitgezonden naar het voormalig Nederlands-Indië. Op dit moment bevinden zich enkele monumentale huizen aan de Vischmarkt. En de sterrenrestaurants, waar eerder over gesproken werd, kun je op dit plein terugvinden.   

Parken in en om de binnenstad 

Wil je op gaan in de natuur, dan zijn er ook genoeg mogelijkheden. Zo zijn er verschillende parken om tot rust te komen of om de kinderen leuk te laten spelen. 

Het Plantagepark heeft geen speeltuin, maar beschikt wel over een monument en fontein. In de zomer lekker verkoelend en leuk voor de kinderen om in te spelen. Daarnaast is het mogelijk om er heerlijk te picknicken en als kers op de taart staart er een muziektent mét gouden plafond. 

Nog een openluchtpodium is te vinden in het hart van de historische binnenstad. Middenin het gezellige winkelgebied ligt Het Hortuspark. Met de groene velden en kleine speeltuin is het een plek om even tot rust te komen. En voor de geschiedenisliefhebber: hier vind je ook een stukje van de oude stadsbeek. 

Van hartje Harderwijk verplaatsen we naar vijftien minuten fietsen afstand: Crescent Park. Met een wandelroute van bijna vier kilometer en mudrunobstakels heeft Harderwijk een bijzonder speel- en doepark. Voor kinderen is er een speelroute met onder andere een gestrand piratenschip, kabelbaan en een unieke speeltoren met windmolen en glijbaan. Een erg leuke beleving voor jong en oud! 

Bella Ciao Harderwijk - Crescent park

Crescent park

En de allermooiste plek volgens onze hotelgasten? Gewoon schuin tegenover ons. Naast het stadsstrand vind je daar de Weide Wellen, pal aan het randmeer. Een prachtige promenade met veel groen, aan de waterkant, Er wordt veel gepicknickt, maar je kan ook op de speciale trap van het uitzicht genieten en op ooghoogte met het water staan, zonder dat je nat wordt. 

Actief op het water of in de bossen. 

Naast de bezienswaardigheden zijn er ook leuke dingen om actief te doen. Met de Randmeren in de voortuin en de Veluwe in de achtertuin zijn er volop mogelijkheden. Fiets langs uitgestrekte zandverstuivingen en heidevelden, wandel door dichtbegroeide bossen of kies voor spanning bij een stevige outdooractiviteit. 

Wij begrijpen dat een weekendje weg zo weinig mogelijk geregel met zich mee moet brengen. Daarom is het mogelijk om bij ons fietsen te huren. Fietsen worden gefaciliteerd door Boonen Fietsen. Als we een tip mogen geven: fiets een rondje Veluwemeer door de natuur naar Hanzestad Elburg. Voor diverse fietsroutes kun je terecht bij de TIP, in het oude stadhuis. 

Wil jij tijdens jouw weekend weg Harderwijk van een andere kant leren kennen? Huur een sloep en ga bijvoorbeeld eilandhoppen of sup door de haventjes langs de gezellige kade. Of, als je het uitdagender wil maken, probeer één van de watersporten uit. En goed nieuws: ons restaurant ligt aan de boulevard. Sluit jouw avond bij ons af en beleef het gouden uurtje vanaf ons terras om vervolgens voldaan het bed in te kruipen! 

Reserveer een kamer