De Italiaanse cultuur en eetgewoonten zijn de dagelijkse inspiratie voor Bella Ciao. Alleen een échte Italiaanse keuken is er eigenlijk niet. Of nouja, dat verschilt heel erg per gebied in Italië. Als je in Rome een favoriete pasta hebt ontdekt, betekent het niet dat je datzelfde gerecht ook op Sicilië kunt bestellen. Iedere streek heeft weer haar eigen ingrediënten en specials. Maar, toch zijn er wel veel weetjes die voor een groot deel van Italië wel gelden. Wij nemen je vandaag mee naar Italië en haar culinaire geheimen.

1. Pasta

Voor het geval dat je het nog niet wist 😉. Nee, het is bij ons allemaal wel bekend dat pasta bij de Italianen vandaan komt. Maar wist je ook dat dit ook als voorgerecht op vele menukaarten staat in Italië? En niet in een salade-variant, maar ‘normale’ warme pasta? Het is dan ook heel normaal dat je eerst een halve portie spaghetti en vervolgens een pizza margherita wegwerkt. 

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Pasta Tartufo Royale

2. Antipasti

Eerder schreven we al een blog over populaire antipasti in Italië. Deze gerechten worden dus vóór het voorgerecht al gegeten. Het heeft als functie om de honger een beetje op te wekken. Je krijgt alvast kleine gerechtjes en die smaken naar meer! In Nederland zouden we dit soort gerechten eerder rond borreltijd serveren, maar Italianen eten dit dus als voor-voorgerecht. 

3. Cappuccino en espresso

De allerlekkerste cappuccino, die drink je in Italië. Wij serveren ook heerlijke Italiaanse koffie, maar stiekem vinden wij die in Italië zelfs nóg beter. Maar ken je de ongeschreven regel al? In Italië wordt cappuccino niet meer gedronken na elf uur ‘s ochtends. Het is niet alleen een soort traditie, het heeft ook een reden: Italianen zullen na een zware maaltijd (die ze ‘s avonds zeker nemen!) een hete drank nemen om de maaltijd sneller te verteren. Espresso, bij voorkeur. Maar als er (veel) melk bij deze drank zit, wordt dit proces juist langzamer en ligt het extra zwaar op de maag. Espresso mag je wel gewoon de hele dag door drinken. Dit is voor hen ‘normale koffie’. Als je in Italië een caffè bestelt is de kans dan ook groot dat je een espresso geserveerd krijgt.

4. Spaghetti Bolognese

Pas op, deze content kan als heftig ervaren worden. Want: Spaghetti Bolognese wordt in Bologne weinig tot niet geserveerd. Huh, maar waarom dan die naam? De reden is omdat de Italianen traditioneel gezien alleen tagliatelle koken bij de bolognesesaus, en geen spaghetti. Dit is een variant die wel in veel landen te bestellen is, maar in Italië niet de standaard is.

5. Vino

Dat Italië een écht wijnland is, hoeven we jou niet te vertellen. Alle regioni produceren overheerlijke, Italiaanse wijnen. Het zuiden van Italië staat door het zonnige klimaat bekend om haar volle, kruidige Italiaanse wijnen. Van de noordelijke bergregioni komen juist de fris-zure wijnen. Er zijn rond de 400 officieel geregistreerde inheemse druivenrassen! Zelf kunnen ze er ook geen genoeg van krijgen. De gemiddelde Italiaan consumeert namelijk bijna 100 liter wijn (tegenover 20 liter voor Nederlanders) per jaar.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Culinaire weetjes Italië

6. Gelato

IJs koppelen we ook snel aan Italië, maar waarom eigenlijk? Ligt hier ook de oorsprong van het ijs? Nee, dat niet. De Italianen hebben het ijs niet uitgevonden, maar hebben de bestaande recepten zo aangepast dat ze een eigen stempel hebben kunnen drukken op het product. Het waren namelijk de Arabieren die in de Middeleeuwen het ijs uitvonden en het uiteindelijk ook naar Italië brachten. Zij hadden namelijk lange tijd de macht in Sicilië, waar de ontwikkeling van het ijs verder ging. 

Zo zou het eerste sorbetijs (suiker, sneeuw/ijs, siroop) zijn geboren in Sicilië. En waarom het ijs in Italië zo populair is? De heerlijke smaak van dit ijs zou komen doordat Italianen tijdens het bereiden minder lucht gebruiken. Hierdoor komen de smaken beter tot hun recht. Daarnaast vinden de Italianen het ook gewoon heel leuk om te experimenteren met de verschillende smaken en zo unieke en bijzondere combinaties te creëren.

Wil jij ook die Italiaanse ervaring, maar dan wel in de buurt? Kom onze Italiaanse gerechten snel proeven! Ga jij voor de Pasta Meatballs of een klassieke Pizza Margherita?

Lees: Wijnen bij Bella Ciao! Welke wijn past bij welk gerecht?