Als we aan Italië denken, denken we natuurlijk meteen aan pasta en pizza. Maar voordat Italianen hun tanden in deze gerechten zetten, starten zij met antipasti. Wij praten je bij over hun favorieten!

Antipasti betekent ‘voor de maaltijd’. Daarom wordt er in Italiaanse restaurants voor het voorgerecht antipasti geserveerd. Het doel van deze antipasti is dat gasten trek krijgen, zonder dat het zwaar op de maag valt. De kleine gerechtjes zorgen ervoor dat smaakpapillen worden geprikkeld, zodat gasten nóg meer zin krijgen in het gerecht die daarna volgt. 

Antipasti per regio

We duiken nog even wat meer de feiten in, want iedere regio in Italië heeft zo zijn eigen antipasti. Waar in Noord-Italië vooral melkproducten als mozzarella met verse kruiden gebruikt worden, zien we in Midden-Italië veel kazen als gorgonzola en fontina terug als antipasti. De Noord Italianen zijn ook dol op vlees en vis, zoals prosciutto, salami, gerookte zalm en gebakken zeevruchten.

In het zuiden gebruiken de Italianen juist weer andere ingrediënten. Tomaat, ricotta, olijven, ansjovis en gedroogde salami is daar de basis voor een goede antipasti. Maar van welke antipasti wordt elke Italiaan blij? Dat vertellen we je nu!

Antipasti numero uno: Bruschetta

Bruschetta is een gerecht dat oorspronkelijk uit Midden-Italië komt. In Toscane noemen ze de bruschetta fettunta, dit betekent een geolied sneetje. Geolied, want voordat het sneetje brood gegrild wordt, wordt het ingesmeerd met knoflook en besprenkeld met zout, peper en extra vergine olijfolie. 

De traditionele bruschetta wordt met tomaten en basilicum belegd, maar hier in Nederland is tartaar van ossenhaas als topping ook heel populair. Lekker om het diner mee te beginnen, maar er gaat zeker niets boven een lekker knapperige crostini bij de borrel. Salute!

Antipasti numero due: Crostini

Crostini en bruschetta’s zijn hetzelfde, toch? Niet helemaal! Het grote verschil is dat crostini eerst geroosterd worden en vervolgens worden bestreken met knoflook, grof zeezout en olijfolie. Bij bruschetta’s gebeurt dit dus andersom. 

Ook zijn crostini dunner dan bruschetta’s en worden er andere toppings voor gebruikt. 

En nee, we maken niet telkens een grammaticale fout, want het enkelvoud van crostini is crostino! Weetje voor de echte taalliefhebbers onder ons ;-)  

(tekst gaat verder onder afbeelding)

Antipasti

Antipasti numero tre: Salade Caprese

Dit wordt ook  wel de Insalata Caprese genoemd. Een traditioneel koud gerecht uit Italië dat bestaat uit tomaten, buffel mozzarella en basilicum. Het gerecht wordt afgetopt met een vleugje olijfolie en een mespuntje zout. En voor wie het nog niet doorhad; met deze kleurige ingrediënten creëer je de Italiaanse vlag op je bord. Bellissimo!

Antipasti numero quattro: Parmaham met meloen

Parmaham is misschien wel de bekendste ham uit Italië. Deze gedroogde rauwe ham komt uit de provincie, je raadt het al; Parma. Het wordt op traditionele manier gedroogd en mag alleen onder strikte voorwaarden geproduceerd worden. Er mogen geen conserveren gebruikt worden, waardoor parmaham enkel en alleen uit vlees en zeezout bestaat. Heerlijk als je het ons vraagt! 

Maar waarom wordt parmaham dan met meloen gegeten? Dat komt omdat deze combinatie volgens de Italianen een ‘match made in heaven’ is. Door deze hartige en zoete ingrediënten te combineren, ontstaat er zonder twijfel een explosie aan smaken in je mond! Buon appetito!

Top vier bestelde antipasti bij Bella Ciao

Uno: Assortimento di pane → Italiaans brood, tomaat, basilicumpesto, kruidensaus en olijventapenade. 

Due: Bruschetta Pomodori

Tre: Bruschetta di Manza

Quattro: het blijkt maar weer dat we hier in Harderwijk echte Hollanders blijven. Zo is één van jullie favoriete antipasti de ‘crochetta’ ofwel kalfsbitterballen.