Wie dacht dat pizza’s in Italië overal hetzelfde bereid worden, heeft het mis! De bodem, de vorm, de manier waarop je hem eet; dit is overal anders. Dé Italiaanse pizza bestaat dus niet. Toch kunnen we zeggen dat er grofweg twee soorten pizza’s de boventoon voeren: de Napolitaanse- en de Romeinse pizza’s. Wij delen onze kennis graag met je. 

Rome versus Napels

Wanneer je de Romeinse- en Napolitaanse pizza’s vergelijkt, zijn er een paar belangrijke verschillen: de bereiding van het deeg, de baktijd en temperatuur van de oven. 

Waar de Romeinen het deeg op kamertemperatuur laten rusten en rijzen, kiezen de Napolitanen ervoor dit anders te doen. Zij laten het deeg voor zo’n 24 tot 48 uur in de koeling rusten. Vervolgens krijgt het nog een paar uur de tijd om op kamertemperatuur verder te rijzen. 

Daarnaast zijn er ook verschillen in hoe de pizza’s uit de oven komen. De pizza’s uit Rome zijn groot, dun en krokant en de pizza’s uit Napels zijn wat zachter en ‘natter’. Laatstgenoemde staan bekend om de hoge korst, die zacht en gezwollen is en her en der gepofte luchtbellen heeft. Er wordt dan ook gezegd dat de Napolitaanse pizza zich vooral in de hoogte ontwikkelt en de Romeinse pizza vooral in de breedte. 

En dan is er nog een verschil; de baktijd en de temperatuur van de oven. Waar Napolitaanse pizza’s in zo’n 90 seconden op 485 graden gebakken worden, nemen de Romeinen hier wat langer de tijd voor. Ook staat de oven op een lagere temperatuur. Hierdoor wordt de knapperigheid en brosheid van het deeg en met name de korst verkregen. Buon Appetito!

Pizza’s zijn rond, toch?

Zoals wij ze in Harderwijk kennen wel! Maar in Rome zie je ook veel rechthoekige plaatpizza’s. Hier worden stukken uitgesneden, die per gewicht verkocht worden.

En dan zijn er nog de calzone pizza’s. Deze worden overigens wel als ronde bodem met diverse ingrediënten belegd. Daarna wordt het geheel dubbel geklapt, waardoor de bekende halve maan ontstaat. 

Zuurdesempizza_Bella Ciao Harderwijk

Of we het nog even willen samenvatten? Nessun problema! De Romeinse pizza’s zijn groot, dun en krokant en Napolitaanse pizza’s zijn zachter en hebben een hoge, luchtige korst. 

Wij van Bella Ciao staan er natuurlijk om bekend dat we het in ons restaurant nét even anders dan normaal doen. Daarom combineren we in ons restaurant the best of both worlds: een dunne, krokante bodem met een luchtige ‘ballon’-rand. Benieuwd naar hoe je deze pizzabodem maakt? Lees onze blog hierover!

 

Lees: zo maak je de lekkerste zuurdesempizza’s